Wat gebeurt er met het geld van de boete die u betaalt?

Op 2 april 2014

Een  verkeersboete, het overkomt iedereen wel eens. Los van  het feit of u ze al dan niet terecht vond, vraagt u zich misschien ook wel eens af wat er allemaal met de opbrengst van uw  boete gebeurt. Het zal u als Vlaming waarschijnlijk niet eens meer verwonderen dat het  merendeel van uw geld naar het Wallonie van Elio's PS verdwijnt.

Pakkans

De gemiddelde Vlaming betaalde in 2003 een kleine 25 euro aan verkeersboetes, de  gemiddelde Waal amper 16 euro. En dan? Misschien zijn Vlamingen roekelozer in het verkeer dan de Walen. Best  mogelijk.

We merken echter toch graag even op dat  flitspalen in Wallonie bijna even zeldzaam zijn als vis in de Zenne: 14 flitspalen tegenover 501, waarvan liefst 153 in Vlaams-Brabant. De pakkans is in Wallonie bijzonder veel kleiner dan in Vlaanderen.

Boetefonds

Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over. Waar het wel over gaat, is de verdeling van de opbrengst van het zogenaamde Boetefonds. Volgens het eerste verdelingsplan van de paarse regering krijgen: 

Vlaamse politiezones: 3,26 Euro per  inwoner
Waalse politiezones: 6,52 Euro per  inwoner 

Inderdaad,  het dubbele. Als  deze verhouding wordt vergeleken met de meeropbrengst die het  gevolg is van een stijging van het aantal  uitgeschreven verkeersboetes, worden de feiten nog frappanter. De meeropbrengst in 2003 kwam voor:

83% uit Vlaanderen
12% uit Brussel
5% uit Wallonië

Welke  lumineuze verantwoording men hiervoor destijds had, was  tot vandaag niet bekend. Feit is dat ze zich waarschijnlijk weer eens in de doeken hebben laten doen door de PS van Elio di Rupo. 

Vlaams  geld in Vlaamse handen? Daar hebben ze in de regering nog nooit van gehoord. Flits ... en uw geld zit in Wallonië!

Auteur: Erwin Cassiman, medewerker aan de VUB. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is